Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

   Katedra Ogrodnictwa
    Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa 
    Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Godło Polski

Szeroki zakres tematyczny prowadzonych badań naukowych znajduje odzwierciedlenie w bogatej ofercie dydaktycznej kierowanej do studentów Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa oraz innych wydziałów Uczelni. Pracownicy Katedry koordynują przedmioty i prowadzą zajęcia na następujących kierunkach I i II stopnia studiów stacjonarnych i niestacjonarnych na Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa:

  • ogrodnictwo,
  • technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych,
  • sztuka ogrodowa,
  • winogrodnictwo i enologia


Pracownicy Katedry prowadzą także wybrane zajęcia na innych kierunkach i studiach podyplomowych prowadzonych w Uczelni oraz realizują zajęcia w języku angielskim w ramach programu Erasmus. Ponadto nauczyciele i doktoranci przygotowują i realizują warsztaty tematyczne dla młodzieży szkolnej oraz aktywnie działają na rzecz upowszechniania wiedzy w trakcie wydarzeń m.in. takich jak: Festiwal Nauki, Małopolska Noc Naukowców oraz Zasmakuj z UR - Małopolskie Targi Żywności.

Pracownicy Katedry prowadzą wiele kursów, między innymi: warzywnictwo, sadownictwo, szkółkarstwo, rośliny zielarskie, grzyby uprawne, winogrodnictwo, enologia, przechowalnictwo ogrodnicze, herbologia, ekologiczna produkcja warzyw i ziół, warzywa dekoracyjne, biologia kwitnienia, naturalne zasoby roślin leczniczych, ogrodnictwo miejskie, ocena jakości surowców i preparatów roślinnych, ogrody owocowe, permakultura, podstawy statystyki, podstawy racjonalnego żywienia, podstawy zielarstwa, produkty ogrodnicze w dietetyce, produkty roślinne w kosmetyce, produkty roślinne w profilaktyce chorób dietozależnych, rośliny i środowisko w kulturze i sztuce, rośliny trujące, rośliny w kosmetyce, surowce lecznicze i prozdrowotne, sztuka pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych, technologia informacyjna, technologie uprawy roślin leczniczych i prozdrowotnych, warzywa egzotyczne, warzywa i zioła w ogrodach, utrwalanie, uszlachetnianie i logistyka surowców leczniczych, żywność funkcjonalna i suplementy diety, zasoby Internetu jako wsparcie pracy dyplomowej i inne.

 
Szczegółowy wykaz kursów można znaleźć tutaj.